Комисията за финансов надзор ще изкача отмяна на обявената в страната

...
Комисията за финансов надзор ще изкача отмяна на обявената в страната
Коментари Харесай

КФН чака края на пандемията, за да въведе най-после бонус-малус

Комисията за финансов контрол ще изкача отмяна на оповестената в страната изключителна епидемиологична конюнктура, с цел да вкара системата " бонус-малус ". Това е записано в програмата за нормативната активност на КФН за интервала 1 януари – 30 юни 2022 година.

Във въпросната стратегия против нормативен акт " Наредба за система „ бонус-малус “ по наложителна застраховка „ Гражданска отговорност “ на автомобилистите " не е записана дата на съвещанието на КФН, на която ще бъде призната, а посочено, че това ще се случи " след анулация на оповестената в страната изключителна епидемиологична конюнктура ".

Приемането на наредбата следва да се извърши от заместник-председателят на регулатора, управляващ ръководство „ Застрахователен контрол ”, взаимно с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и министъра на превоза Николай Събев.

Въвеждането на системата " бонус-малус " се проваля на няколко пъти, а разискванията й текат от десетилетие. Първоначалната концепция бе тя да влезе в действие през 2018 година, по-късно през ноември 2019-а бе взето решение да се отсрочи за 1 март 2020 година. Сега се стига до ситуация, при която се чака системата да влезе в действие на практика след края на пандемията. 

съобщи, че в КФН имат цялостна подготвеност с плана за „ Бонус-малус ” системата, който отлежава към този момент съвсем година в транспортното министерство. По него думата ще има и Министерството на вътрешните работи, само че това ще стане, когато активността му се закрепи от резистентен парламент. Hapeдбaтa за " Бoнyc-мaлyc "   cъбpa дocтa нeгaтивни ĸoмeнтapи, cлeд ĸoeтo имaшe cepиoзнa paбoтa пo пpepaбoтĸaтa й, ĸaзa Савов. Πo дyмитe мy ocнoвнитe нeгaтивни ĸoмeнтapи бяxa cвъpзaни c пpexвъpлянeтo нa aвтoмoбилa пpи пpoдaжбa c нaтpyпaния " мaлyc ".

Какво е " бонус-малус "

Системата " бонус-малус "  има цел да подтиква добросъвестните водачи, чиято застрахователната награда по застраховка „ Гражданска отговорност “ (ГОА) ще понижава и да глоби рисковите водачи посредством възнаграждение на по-висока застрахователна награда, избрана на база на рисковото им държание.

Досега надзорниците показаха за публично разискване две различни скали за " бонус-малус ". Едната предвиждаше общо 15 класа - базов безпристрастен клас 6, пет бонус класа и 9 малус класа. При този вид оптималната бонус отстъпка е 23% от базовата награда, а неприятните водачи могат да получат до 400% по-скъпа застраховка.

Втората канара съдържа 20 класа. Тук базовият безпристрастен клас е 8,
бонус класовете са седем, а малус – 12. При нея оптималната отстъпка може да нарасне до 25%, а в най-утежняващия малус клас още веднъж се стига до 400% скок.

Не всяко нарушаване ще води до повишаване на застраховката, само че нарушавания като висока скорост, лишаване на преимущество, произшествия и други – ще се отразяват върху цената ѝ. Най-сериозни последствия ще има причиняването на тежко ПТП изключително в случай че има настъпила гибел.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР